niedziela, 18 maja 2014

Szarlotka

Zachęcam Was do zabawy w kuchni. Proponuję ciasto, które jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne!
Nie mam zdolności kulinarnych więc robię tylko to co w 100% się udaje. 
Zbliża się Dzień Mamy ! więc taki prezent na pewno ją ucieszy a Wy nie naruszycie zbytnio waszego portfela ( taka mała dygresja). Wytrwałym  i lubiącym eksperymentować życzę powodzenia !
Blogerka

Składniki
Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru ( może być cukier puder)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 200g margaryny

Owoce:
  • 1 duży słoik jabłek ( najlepszy mus jest w Lidlu) lub ( 1kg jabłek)
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Łyżeczka wody 
  • Kilka kropel cytryny

Przygotowanie
Przesiać mąkę ( leniwi tak jak ja, mogą wysypać trzy szklani cukru) razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1  szklankę cukru, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na Male kawałeczki. Dodać 5  żółtek ( białka odstawić do lodówki) . Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części (większą i mniejszą- mniejsza będzie położona na wierzchu ciasta) zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po godzinie większą  część ciasta rozwałkować (najlepiej  na arkuszu papieru do pieczenia i przełożyć do prostokątnej formy).Zrobić na cieście widelcem trochę dziurek .
Następnie wyłożyć  blachę musem jabłkowym  lub pokrojonymi  jabłkami.
Białka z 5 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczkii cukru pudru ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ubitą pianę wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z ciastem i jabłkami. Na wierzch możesz: zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta, możesz je rozwałkować i położyć cieniutkie paseczki.
Przygotowane ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut ( ciasto musi mieć ładny złoty kolor)
Gdy ciasto będzie upieczone należy wyłączyć piekarnik i uchylić  drzwiczki aby nasza szarlotka ostygła.
W zależności od inwencji można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz